Over Sihame

Sihame El Kaouakibi komt op voor een all-in economy, een economie waarin IEDEREEN kan floreren. Iedereen mee = beter voor iedereen. Als iedereen meedoet, hoeft er niemand voor een ander op te draaien, maar wordt er dus ook niemand opzijgezet. Zo creëren we meer welvaart. Welvaart waar ook iedereen mee in wordt betrokken. All-In. Niet een beetje. Niet die wel en die niet. All of us.

De mensen die vandaag aan de knoppen draaien, draaien ze te vaak naar dezelfde kant: richting vroeger, richting ‘dat kennen we tenminste’. Zo wordt The Status Quo behouden, en dat is nefast voor onze hele maatschappij. De beslissers zien er niet uit als de burgers. De economie sputtert. Het milieu is het slachtoffer in plaats van de motor van onze welvaart. De drop-out rate van onze grootstadsjongeren in het middelbaar is 1 op 4. De ‘powers that be’ negeren het feit dat niet iedereen gelijk aan de start komt in onze maatschappij en daardoor gaan er heel wat Young Einsteins verloren. Het hoeft niet nog generaties lang te duren om dat allemaal te veranderen. Meer nog: dat mag niet. Time’s up. We kunnen nu ingrijpen en samen gaan voor een “all-in economy”.

Time to shake up The Status Quo.

Waarom Sihame?

Sihame is een ‘game changer’, iemand die leidt door zelf het voorbeeld te geven en anderen mee te nemen op haar pad. Ze groeide op in Antwerpen, in Boom, waar ze zelf kon ervaren hoe veel talent en potentieel er verloren gaat wanneer The Status Quo ter plaatse blijft trappelen omdat the powers that be niet gewend zijn om een hoofddoek, een rolstoel, een andere huidskleur, genderexpressie of leeftijd om zich heen te zien. Haar hele leven is ze al bezig om dat soort hokjesdenken te doorbreken, te tonen dat het wél anders kan.

Sihame’s eerste roeping was het onderwijs, omdat ze voelde dat de nieuwe generatie alles in zich heeft om ons vooruit te helpen. Daarbij dacht ze meteen verder dan de schoolmuren en zo startte ze al snel haar eerste eigen organisatie op: Let’s Go Urban. Tien jaar later is dit de Let’s Go Urban Academy geworden en zijn er nog veel meer projecten bijgekomen: WannaCatch, WannaWork, NextGenIty, JJ House en WeloveBXL. Ze tonen allemaal aan dat het wél kan: dat inclusiever denken leidt tot beter beslissen en resultaten waar iedereen meer aan heeft. Duizenden gezinnen en bij uitbreiding ook vriendengroepen, families én bedrijven zijn er al door vooruitgeholpen.

Als ondernemer, spreker, auteur en walking, fire-breathing inspirational anthem heeft Sihame altijd gestreden voor diversiteit binnen de diversiteit: hokjes zijn er om omver te schoppen, drempels zijn er om te verlagen, sociale mobiliteit moet sneller kunnen, gelijkheid moet beginnen met gelijkwaardigheid. Ze leeft zelf op de brug tussen verschillende leeftijden, culturen en ambities. Ze heeft letterlijk van socio-economische thema’s en innovatie haar business gemaakt. Sihame heeft de vinger aan de pols én ze is het gewend om haar plaats aan de knoppen op te eisen. Ze begrijpt niet alleen wat er nodig is, maar ook wat er mogelijk is. Want die twee dingen liggen veel dichter bij elkaar dan The Status Quo ons wilt laten geloven.

 

Sihame Timeline

2018 Global Diversity Award (Stanton Chase)
2015 Vrouw Van Het Jaar (Diwan Awards)
2014 ‘Antwerpen Cultuurstad Award’
Erebachelor door Karel de Grote Hogeschool Antwerpen
2013 - Top 30 ‘Sterke vrouwen die de wereld veranderden’
(Knack - naast o.a. J.K. Rowling en Oprah Winfrey) ‘Straffe Madam 2013’ (Curieus Antwerpen), Top 10 Powerlist invloedrijkste allochtonen in België
2012 ‘Antwerpenaar van het jaar’
‘De Vlaamse cultuurprijs 2012’ (Vlaamse Gemeenschap) - ‘Belgium’s Outstanding Young Person’ (JCI) Award in het kader van ondernemerschap