Wat is de
all-in economy?

Generation Now

Jongerenwelzijn is sinds 10 jaar wat mij wakker houdt. Kids on the street. Omdat wij falen. Elk kind en alle jongeren verdienen erkenning. Verdienen een champ die voor hun rechten opkomt. Verdienen het om zo in geïnvesteerd te worden dat ze beter dan ons zullen worden. Dat ze ons zullen leiden. Daarom heb ik van Empowerment de rode draad doorheen mijn werk gemaakt.

Met de opkomst van social media kennen jongeren vandaag een immense druk op de ontwikkeling van hun gelaagde identiteit. Aandacht hiervoor op school, thuis, in de media en in de welzijnssector is essentieel. We moeten ervoor zorgen dat elke jongere zich goed in zijn / haar vel voelt en - vooral - weerbaar en wendbaar is in deze samenleving, die ons zal blijven uitdagen.
We moeten de ambitie hebben om zoveel mogelijk jongeren mee te hebben en hun vertrouwen te verdienen. Een beleid dat continu in de achteruitkijkspiegel kijkt om te checken dat we niemand onderweg verliezen. Acties die ervoor zorgen dat jongeren op hun 18de zin hebben om zelf mee te bouwen aan de toekomst van hun en onze samenleving. Daarom moeten zij mee aan tafel!

Onder de 25 krijg je geen kansen door gebrek aan ervaring of achtergrond. En +55 is dan weer te duur. Door dat potentieel uit te sluiten, creëren we ongewild groepen mensen die zwaarder doorwegen op het sociaal-financieel systeem. Bedrijven, verenigingen, overheden ... wie vandaag aan de knoppen draait, draait ze te vaak naar één kant. En dat is richting ‘vroeger’. We spelen liever op veilig en op bekend terrein. Want ​vroeger was toch alles beter​. Daardoor laten we veel opportuniteiten liggen, vooral voor onszelf. Het grappige is dat élke generatie zegt dat het vroeger beter was. Laat ons dus focussen op de generatie van morgen: als zij ooit zeggen dat het vroeger beter was, gaat het over ​vandaag​. En dan hebben wij daar toch maar mooi aan meegewerkt.
Als we vandaag ingrijpen, is het morgen al beter. Daar plukken wij en zelfs onze ouders onmiddellijk de eerste vruchten van. Onze kinderen nog meer. 
Mensen met de vinger aan de pols moeten mee aan die knoppen draaien. Elke raad van bestuur, commissie, jury ... moet gestimuleerd worden om -35-jarigen en +55-jarigen aan tafel te hebben. Iedereen die nu meedoet aan de verandering, zal er later met trots op terugkijken en - ongetwijfeld - zeggen dat het vandaag beter was.

“We must connect the dots between climate change,
water scarcity, energy shortages,
global health,
food security and women's
empowerment.
Solutions to one problem
must be solutions for all.”

- Ban Ki-moon -

Onderwijs

Onderwijs heeft ​alles​ met economie te maken. Want wie nu studeert, werkt morgen mee. Wie nu scoort, draagt morgen bij.

Elke drop-out is een talent dat we verliezen om mee aan onze toekomst te bouwen. Dat mag niet meer gebeuren. No more ‘lost Einsteins’, wel een ambitieuze en integrale aanpak.
We moeten de kampioen worden in het halen van de finishlijn, waarbij de lat hoog blijft, met zoveel mogelijk jongeren. We hebben een ecosysteem rondom scholen nodig waarbij ouders betrokken zijn bij de opleiding van hun kinderen en de leerkrachten beter voorbereid op diversiteit in hun klas. Zulk onderwijs vermijdt drop-outs. Onderwijs is het belangrijkste fundament van een samenleving en gaat veel verder dan de schoolmuren. Onderwijs heeft een integrale aanpak nodig met betrokkenheid van alle actoren in de wijk: straathoekwerkers, welzijnszorgers, veiligheidsdiensten, tot de ondernemingen toe. Zo wordt onderwijs voor iedereen aantrekkelijker en loont het ook, zelfs voor zij die er nu minder in geloven.

Zo krijg je onderwijs waarbij leerkracht EN leerling in hun kracht staan, zich gewaardeerd voelen en meerwaarde bieden. Zo krijg je onderwijs dat de economie voedt. Elke jongere die uitvalt, is een jongere die zoekende zal blijven naar eigenwaarde. Een plek in onze maatschappij. Elke jongere verdient het beste onderwijs en verdient het om die finishlijn te halen. Whatever it takes. Every child deserves a champion.

“Education is when we do everything we can, 
to make sure they 
become everything they can.”

- Carol Ann Tomlinson-

Ondernemerschap

Er is zo veel goesting om te ondernemen in Vlaanderen. En dat is geweldig want we staan voor geweldig grote uitdagingen die ondernemende mensen nodig hebben. Middelen en talent genoeg. Ondernemers zijn er in alle maten, vormen en kleuren. Alleen moeten we dat allemaal beter inzetten. Dat is het minste wat we moeten ambiëren. Meer impact met de middelen die er al zijn. Een betere verdeling van de middelen, dus. Investeren in datgene wat onze maatschappij en ons alles sterker en beter zal maken. Een kleine verschuiving in onze inzet en in ons denken kan voor een groot verschil in onze resultaten zorgen. Het “butterfly effect” (bekend van o.a. auteur Shawn Achor) kan zorgen voor betere sociale én economische impact. Ieder van ons kan zo’n vlinder zijn: een iets positievere instelling, iets meer goesting, dat kan al een verrassend positieve impact hebben op onze omgeving, onze families, onze organisaties en uiteindelijk ook op onze communities.

Goesting alleen betekent niet altijd groei. Groei van de ondernemer als persoon, groei van zijn zaak, of voor de maatschappij die mee van die groei geniet. Daarom heeft het ondernemerschap een beter netwerk nodig. Meer zuurstof voor lokale ondernemers en changemakers, versterken van bestaande initiatieven, meer begeleiding bij tewerkstelling. Meer stimuli voor koopkracht hier bij ons. Openheid over de culturele meerwaarde.

Groei op zich is trouwens niet het doel, wel meer welvaart en opwaartse mobiliteit, met aandacht voor socio-economische thema’s en duurzame tewerkstelling. Migratie en klimaat kunnen enkel op die manier de motor worden van onze welvaart. Dit vergt inzicht, keuzes maken, actie en vooral een versterking van impactvolle initiatieven.

“Knowledge without action is meaningless”

- Abu Bakr -

Women Empowerment

De vrouw is de ruggengraat van het gezin, de wijk, de maatschappij. Vrouwen maken op sociaal, maatschappelijk en economisch vlak een groot verschil.

Glazen plafonds moeten doorbroken worden. Gelijke rechten. Gelijke lonen.We moeten vrouwen empoweren. Dit geldt voor alle vrouwen die het nodig hebben, in alle lagen van de maatschappij. Vrouwen die werkloos zijn, inactief, het Nederlands niet beheersen, uitgeblust, alleenstaand ... Wanneer we investeren in de vrouw, hebben we het meeste kans om vicieuze cirkels van generatie-armoede, drop-outs en werkloosheid te doorbreken.

"Women are the backbone of the family
and the bedrock of a nation. They bring life into the world.”

- H.E. Tsakhiagiin Elbegdori -

Equality x Equity x Diversity

Gelijkheid begint bij gelijkwaardigheid. Iedereen gelijk willen behandelen is geen goed idee. Zoals activiste Kimberlé Crenshaw het perfect samenvatte: “Treating different things the same can generate as much inequality as treating the same things differently.” We kunnen niet negeren dat we van bij de start een bepaalde plek op de ladder zijn toegewezen. De ene al wat hoger dan de andere.

We kunnen niet negeren dat de muren waar we allemaal tegenaan lopen in ons leven echt bestaan. En dat die muren voor sommigen hoger zijn dan voor anderen. Gelijke kansen, dat is niet genoeg. Dat is alsof je wel iedereen gelijk aan de start laat verschijnen, maar compleet negeert dat er sommigen de race moeten uitlopen met extra gewichten om hun enkels. We moeten een maatschappij creëren waarin IEDEREEEN zeker kan zijn van een fair inkomen, goed onderwijs en een gezondheidszorg waar je op kan rekenen.
We gaan namelijk IEDEREEN nodig hebben om vooruit te kunnen.
Onze economie moet wat betreft opwaartse mobiliteit sneller en inclusiever worden. De laagste trede moet laag genoeg zijn, zodat elke Vlaming de ladder op kan. En als men een trede naar beneden valt, dan moeten alle schouders er zijn om die op te vangen. Een verhaal van rechten en plichten. Gelijkheid, maar ook gelijkwaardigheid voor iedereen.

“Diversity is a gamechanger. 
If we don’t play the game, we are going to lose.”

- Sihame El Kaouakibi -

Jobs

Iedereen aan het werk. Dat moet de ambitie zijn. De zoektocht naar “witte” raven tussen 25j en 49j maakt dat er in België meer dan 150.000 vacatures openstaan. Het niet uitnodigen van sollicitanten omdat ze te jong of te oud zijn, een hoofddoek dragen, een te moeilijke achternaam, tattoos, het verkeerde diploma of te weinig ervaring hebben, dat zorgt voor een rem op de groei. De groei van die mensen EN van onze economie. Een bedrijf dat op alle niveaus de maatschappij weerspiegelt, dat is een zwaar onderschatte kracht.

Discriminatie op de arbeidsmarkt moet aangepakt worden. Werklozen die niet willen werken kunnen niet het vangnet misbruiken als hangnet. In beide gevallen gaat het hier echter om een minderheid. Het is dus geen optie om de werknemers of de werkzoekenden te stigmatiseren. Jongeren moeten sneller werkervaring kunnen opdoen en naar waarde geschat worden vanaf het begin van hun loopbaan. De kost van een vacature die maandenlang openstaat is groter dan de investering in jong talent. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de sociale zekerheid en de economie. Een junior heeft de vinger aan de pols van een leefwereld die de meesten binnen een bedrijf niet begrijpen. Een jongere is een weerspiegeling van de maatschappij en is daardoor op alle niveaus van een bedrijf van grote meerwaarde. Om dan nog te zwijgen van de energie en goesting die een jongere binnenbrengt. Zijn daar risico’s aan verbonden? Ja ... voor de concurrentie. Bedrijven die hierin meegaan nemen voorsprong en winnen marktaandeel. Vervang “jongere” door een 50+ ‘er, een vrouw met een hoofddoek, een man in een rolstoel, een vrouw met tattoos, een trans persoon … en mijn verhaal blijft hetzelfde.

"Train people well enough so they can leave, 
treat them well enough so they don't want to"

- Richard Branson -