MO*talks : Ongelijkheid en onderwijs

woensdag 04.12.2019
deBuren,
Leopoldstraat 6,
1000 Brussel
Prijs € 5.00

Schrijf je in

MO*talks over ongelijkheid en onderwijs met Sihame El Kaouakibi.

Sihame El Kaouakibi gaat op 4 december in gesprek over ongelijkheid en onderwijs op de MO*talks bij 'deBuren' (Leopoldstraat 6, 1000 Brussel). De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

--

Onderwijs maakt opwaartse sociaaleconomische mobiliteit mogelijk en is een sleutel tot het ontsnappen aan armoede’, schrijven de Verenigde Naties in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (sdg 4).

En ook: ‘Wanneer mensen kwaliteitsonderwijs krijgen, kunnen ze de armoedecyclus doorbreken. Onderwijs helpt ongelijkheden te verminderen en gendergelijkheid te bereiken…’

Die enorme mogelijkheden die onderwijs biedt om ongelijkheden en armoede weg te werken, worden echter vaak gedwarsboomd door … ongelijkheid en armoede. Uit internationale vergelijkingen (het PISA-rapport) blijkt dat onderwijs ook in Vlaanderen de reeds aanwezige sociaal-economische ongelijkheid versterkt. We behoren op dit vlak tot de minst goede leerlingen van de 72 landen in het PISA-onderzoek en als je de opsplitsing maakt allochtoon-autochtoon, dan blijken we voor allochtonen op plaats 72 te staan: de allerslechtste score voor kinderen uit migratie, die door ons onderwijssysteem dus eerder dieper in armoede geduwd worden dan eruit getild.

Minder ongelijkheid in onderwijs als we verschillen meer ruimte geven

Sihame is al langer een uitgesproken stem in de Vlaamse zoektocht naar samenhang in superdiverse steden. Met Let’s Go Urban zet ze in op talent en toekomst voor alle jongeren. Ze zetelt nu ook voor Open Vld in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement en is onderwijskundige. 

Terug