Nieuws

#all news #opinie #onderwijs #generation now #diversiteit #allin #women empowerment #interview #ondernemerschap

04 september 2020 | #interview

De kleerkasten van Sihame El Kaouakibi, Nathan Ambach en Pommelien Thijs

Antwerpen is dé modestad van het land. Talrijke mode-labels en designers hebben er hun vaste stek en dat straalt ook af op de kledingstijl van de inwoners, niet in het minst op die van de bekende Antwerpenaars. Citta mocht in de kleerkast kijken van politica Sihame El Kaouakibi, zanger en deejay Nathan Ambach en actrice Pommelien Thijs.

Lees verder

14 augustus 2020 | #interview

‘Laat mij gerust met dat vlagvertoon’ ‘Ik vind het mooi als mensen daar trots op zijn. Maar mag het ook mijn vlag zijn?’

Hij zal haar nooit volgen op Instagram, zij zal hem nooit volgen naar zijn Kempense dorp. Hij is rood-groen, zij blauw. Sihame El Kaouakibi en Koen Aerts zouden elkaar misschien nooit hebben ontmoet. En toch raken de historicus en de politica elkaar feilloos. ‘Ik ben een optimist zonder hoop.’

Verschenen in De Standaard op 14/08/2020

Lees verder

07 augustus 2020 | #opinie

Open brief over sluiting cultuursector

Ik werd al verschillende keren aangesproken, getagd door mensen uit de cultuursector ... en terecht.

De coronacrisis heeft klappen uitgedeeld en doet dat nog steeds. Hard. Alle sectoren werden getroffen. Vorige week kwam het nieuws dat de culturele sector niet aan de slag kan. Uppercut.

We horen veel onbegrip voor deze beslissing. Ook van mij. De crisis vraagt om keuzes, maar laten we dan ook de juiste maken. Een sector stopzetten die alles gegeven heeft om alle mogelijke maatregelen te treffen? Dat kan niet de keuze zijn die we moeten nemen.

Lees verder

15 juli 2020

Feeling: De Ketting

Verschenen op 15 juli 2020

Feeling creëert een ketting van boeiende vrouwen, aan wie ze vragen wie
en wat hen inspireert. De volgende schakel in de reeks: politica en sociaal bewogen
onderneemster Sihame El Kaouakibi.

Lees verder

14 juli 2020 | #diversiteit

Sihame El Kaouakibi (Open VLD) en Nawal Farih (CD&V): 'Ik handel in naam van het Vlaams belang'

Verschenen in Knack
-
Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) en Kamerlid Nawal Farih (CD&V) brengen kleur in de Wetstraat. Niet alleen vanwege hun afkomst, maar ook omdat ze allebei al botsten met de strikte partijdiscipline. 'Over ongelijkheid vallen weinig compromissen te sluiten.'

Lees verder

15 juni 2020 | #diversiteit

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) haalt uit naar coalitiepartner N-VA: ‘Woordbreuk’

Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) haalt in een video op sociale media uit, nu haar partijgenoot Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers is teruggefloten over zijn plannen om ‘academische en sensibiliserende praktijktesten’ uit te voeren. El Kaouakibi spreekt van ‘woordbreuk’ en ‘politici die partijbelangen en persoonlijke belangen boven burgerbelangen plaatsen’.

Lees verder

15 juni 2020 | #diversiteit

‘Waar zijn we mee bezig als we enkel beleid voeren met de angst voor de schaduw van extreemrechts?’

De Vlaamse regering heeft de praktijktests tegen discriminatie voorlopig begraven. Maar Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) legt zich daar niet bij neer. Via het parlement wil ze alsnog strijden voor praktijktests, en tegen discriminatie en racisme. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik mijn principes niet opzij zou zetten. Dat ben ik nu ook niet van plan.’

Lees verder

08 juni 2020 | #diversiteit

De Afspraak: Black Lives Matter

Welke stappen tegen racisme moeten er gezet worden? Wat doen onze politieke leiders hieraan? Daarover had ik het in De Afspraak.

Lees verder

27 mei 2020 | #generation now, #onderwijs

Voorstel overmacht voor studenten unaniem goedgekeurd

De coronacrisis is uppercut geweest voor heel wat mensen. Ook onze 240.000 studenten vallen van de ene dag op de andere in stress, angst en onzekerheid

Sihame El Kaouakibi pleitte ervoor om de coronacrisis in te roepen als overmacht. Haar voorstel werd unaniem goedgekeurd. Hiermee voorkomen we verlies van leerkrediet of studietoelage door de huidige crisis en bieden we de nodige ondersteuning.

Lees verder

19 mei 2020 | #allin, #opinie

Maak van de welvaartstaat opnieuw een vangnet én een trampoline

Nu meer dan ooit hebben we politici nodig die mee zijn in de 21ste eeuw. Met “bold ideas” voor een betere toekomst.

Eén van de radicale voorstellen die je dan hoort, is het universele basisinkomen. Alleen zorgt het UBI niet voor sociale mobiliteit. Iedereen krijgt hetzelfde bedrag waardoor middelen niet terecht komen waar ze het meest nodig zijn. Het maakt het onrechtvaardig en het mist economisch zijn doel. Met het negatief belastinginkomen daarentegen komt het geld wél terecht waar het nodig is. Zo stimuleert het wél sociale mobiliteit en ontlast het onze welvaartsstaat.

Lees verder

14 mei 2020 | #onderwijs

Vlaamse regering gaat in op voorstel van Sihame El Kaouakibi en maakt 11 miljoen vrij voor zomerscholen

Minister van Onderwijs Ben Weyts en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers kondigden vandaag aan dat er deze zomervakantie ‘zomerscholen’ georganiseerd zullen worden om leerachterstand aan te pakken. Ze gaan hiermee in op een voorstel van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi dat tijdens deze coronacrisis des te actueler is.

Lees verder

29 april 2020 | #generation now, #allin, #onderwijs

Bied een oplossing aan voor kwetsbare studenten

De coronacrisis weegt zwaar op jongeren en studenten. Sommigen van hen hebben geen (eigen) pc of een stille ruimte waar ze kunnen studeren. Dit maakt hen kwetsbaar voor problemen met het mentale welzijn en lage slaagkansen. Sihame El Kaouakibi vraagt dringend duidelijkheid aan minister Weyts.

Lees verder

28 maart 2020 | #generation now, #onderwijs

Oproep om leerachterstand bij kwetsbare kinderen te voorkomen

Elke leerling moet de garantie hebben op leerrecht. We moeten inzetten op buddy's, laptops en internettoegang. Sihame El Kaouakibi richt zich tot het Antwerpse stadsbestuur om méér te doen voor onze jongeren zodat niemand achterop raakt. Deze gezondheids- en economische crisis mag geen kansencrisis worden.

Lees verder

17 maart 2020 | #allin, #women empowerment

"We moeten seksisme op dezelfde manier vervolgen als racisme"

‘Ik had het echt gehad met de politiek, daarom ben ik erin gestapt.’
Bedrijfsleidster Sihame El Kaouakibi (33) werd vorig jaar verkozen als Vlaams Parlementslid voor Open VLD, en heeft een vurige ambitie: het systeem veranderen. ‘Als ik zogenaamde specialisten in de Wetstraat het licht van de zon hoor ontkennen, gaat mijn bloed koken. Ik blijf altijd kalm, maar als er niets verandert, gaan ze me horen."

Lees verder

16 maart 2020

Covid19

Om jullie zo goed mogelijk te informeren over de maatregelen m.b.t. #COVID19 vullen we dit artikel op regelmatige basis aan met de nieuwe updates.

Lees verder

08 maart 2020 | #women empowerment

Een krachtig signaal tegen racisme en seksisme

Zondag 8 maart was ik te gast bij Sabine Ilegems (Wakker op zondag, ATV). Ik sprak over racisme en seksisme en de nood aan een grondige en correcte maatschappelijke en beleidsmatige aanpak omtrent deze onderwerpen samen met Liesbeth Homans, Ann Van Elsen en Heidi De Pauw.

Lees verder

12 februari 2020 | #opinie

Liberalisme is geen kleurboek

Als er vandaag een discussie moet zijn binnen mijn partij, dan is dat niet over de verschillende kleurschakeringen. De blauwtint van het visitekaartje van de kandidaat partijvoorzitter interesseert mij niet. Wel het antwoord op de vraag hoe wij liberalen er voor zullen zorgen dat wij onze liberale belofte kunnen waarmaken. Namelijk dat mensen vooruit kunnen raken in het leven als ze dat willen.

Lees verder

30 januari 2020 | #ondernemerschap

30 Dertigers aan de top

In het bedrijfsleven en de politiek duiken ze steeds vaker op: mensen die al op jonge leeftijd leidinggeven en verantwoordelijkheid dragen. Het besef groeit dat niet de leeftijd belangrijk is, maar vooral welk type leider iemand is. “Het voordeel van jong te beginnen, is dat je start van een blanco blad. Learning by doing”, zegt Sihame El Kaouakibi. Sinds kort zit de 33-jarige in het Vlaams Parlement voor Open Vld, maar als jonge twintiger richtte ze al de straatcultuurorganisatie Let’s Go Ur- ban op. Daarna volgde nog een rist organisaties om het potentieel van jonge- ren te ontwikkelen en hen in contact te brengen met bedrijven.

Lees verder

24 januari 2020 | #opinie

Vrouw? Computer says no

Werk is en blijft de beste garantie tegen armoede. Het geeft de kans om vooruit te gaan in het leven. De VDAB heeft daarin een sleutelrol te vervullen. De verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk werkzoekenden aan die job te helpen. Om efficiënt aan de slag te gaan, gebruikt de VDAB daar verschillende methodes voor en AI is daar één van. Helaas verloopt dat niet vlekkeloos, want diezelfde AI resulteert in het uitsluiten van groepen op de arbeidsmarkt. Dat bleek uit verschillende cases wereldwijd. Het is dus geen overbodige luxe om hier bij stil te staan en ons bewust te zijn van de blinde vlekken van technologie.

Lees verder

11 januari 2020

Het Nieuwsblad - De Band: Sihame & Omar

"Ik wil hard werken, maar niet hard worden." zegt Sihame El Kaouakibi (33), terwijl we naar Omar Souidi (34) kijkt. Zijn blik spreekt boekdelen. Alsof hij wil zeggen: je kunt op me rekenen. Ik zal er zijn om je tijdig een stopsignaal te geven...

Lees verder

28 december 2019 | #generation now, #women empowerment

DeMorgen - 'Feministen, we hebben een nieuwe term nodig.'

De opmerkelijkste nieuwkomers in de politiek dit jaar waren waarschijnlijk wel psychologe-seksuologe Goedele Liekens en sociaal onderneemster Sihame El Kaouakibi. Maar noem de nieuwe uithangborden van de Open Vld vooral geen feministen. ‘Die term polariseert. Wij zijn voorvechters van gelijke kansen; voor vrouwen én mannen.’ ...

Lees verder

22 december 2019 | #allin, #diversiteit

De Zevende Dag - In het Vlaams belang, niet in het eigen belang

Onze samenleving is meerlagig. We kunnen angst te capteren, maar er ook iets aan doen.
Zo veel mensen botsen op stilstand, op deuren die toe zijn. Angst en haat hebben geen plaats meer in onze maatschappij. Ik werk aan een toekomst voor alle Vlamingen. Ik zit hier in het Vlaams belang. Niet in eigen belang. Met de mensenrechten als leidraad en gelijkheid als doel.

Lees verder

20 december 2019

Goed Gevoel - SHEROES

5 heldinnen die zich elke dag inzetten voor een mooiere wereld. Helden. Ze zien eruit zoals jij en ik. Maar ze dragen hun onzichtbare cape met veel geestdrift en hebben een duidelijke missie. Vijf vrouwen verspreiden hun superkrachtige, inspirerende boodschap. Sihame strijdt voor gelijkheid...

Lees verder

24 november 2019

Voorleesweek - 'Meters en Peters'

Het einde van de #voorleesweek mag niet betekenen dat we plots weer ophouden met voorlezen. Integendeel. 📚

Marc maakt, net als de vele andere vrijwilligers, een groot verschil voor het gezin waar hij voorleest. Blijf dus voorlezen, omdat voorlezen écht uitmaakt. 📖

Lees verder

21 november 2019

Tien jaar Let's Go Urban

"Tien jaar geleden werd Let's Go Urban (LGU) opgericht door Sihame El Kaouakibi (ondertussen ook Vlaams Parlementslid voor Open Vld) met een duidelijke missie: het beste in jongeren naar boven halen."

Lees verder

16 november 2019 | #opinie

Opinie : Laten we onze kinderen terug doen lezen, laten we voorlezen

“De geschiedenis leert ons dat een taal die verdrukt wordt, onderdrukte mensen kweekt. De gedeelde geschiedenis leert ons ook dat wie taal aanbiedt als een schild, de mensen vrijmaakt.”

Lees verder

15 november 2019

Voorleesweek - 'De Krokodil'

Voorlezen schept een band met kinderen, het stimuleert hun fantasie. Het bevordert ook de taalontwikkeling & woordenschat. Morgen start de voorleesweek & als onderwijskundige juich ik dat natuurlijk toe. Zo bezocht ik de klas van meester Gerd in “De Krokodil” om voor te lezen.

Lees verder

05 november 2019

Coalitiepartners moeten taaltest kleuters nog finetunen

"Zo'n taalscreening mag geen toegangsexamen voor het lager onderwijs worden. Het is de bedoeling elk kind de sleutels voor een goede schoolloopbaan te geven, niet om deuren te sluiten."

Lees verder

31 oktober 2019

Sihame maakt school

"Binnen Open VLD veroorzaakt de Vlaamse regeringsdeelname onrust over de ideologische lijn, die te veel naar rechts dreigt te hellen."

Lees verder

30 oktober 2019 | #opinie

Opinie : Wie dezelfde woorden gebruikt als de alt-right beweging, verspreid dat gedachtegoed mee

"Wie dezelfde woorden gebruikt als de alt-right beweging, verspreid dat gedachtegoed mee."
Lees nu mijn opiniestuk in De Morgen.

Lees verder

18 oktober 2019

‘Ik doe niet mee aan koude, kille politiek’

"Open VLD’ster Sihame El Kaouakibi blijft het moeilijk hebben met het in het Vlaamse regeerakkoord voorziene hoofddoekverbod voor leerkrachten. Ook de uitstap uit Unia, een ander punt uit dat akkoord dat ze mee onderhandelde aan de zijde van Bart Somers en Gwendolyn Rutten, blijft haar zwaar op de maag liggen."

Lees verder

02 juli 2019 | #opinie

Put your money where your mouth is

Opinie door Sihame El Kaouakibi, Vlaams Parlement Open Vld

Lees verder

19 juni 2019

Net de eerste schooldag

"38 politieke groentjes in flink hertekend Vlaams Parlement."

Lees verder

19 juni 2019

Vers bloed in alle kleuren

"NIEUWE GEZICHTEN LEGGEN EED AF IN VLAAMS PARLEMENT

Met toppers als Bart De Wever en Gwendolyn Rutten wordt het Vlaams Parlement hét niveau om naar uit te kijken. Maar er zijn ook 43 leden die nog nooit een parlementair mandaat hebben bekleed. Ook deze 7 nieuwe gezichten legden gisteren de eed af."

Lees verder

19 juni 2019

Vlaams Parlement heeft meer van alles

"Het Vlaams Parlement is jonger, kleurrijker en vrouwelijker dan ooit. Dat bleek gisteren ook tijdens de eedaflegging van de 124 nieuwe vertegenwoordigers. Vier nieuwkomers en één ervaren vrouw over hun eerste schooldag."

Lees verder

18 juni 2019

Wie brengt leven in de brouwerij?

"Nieuwe parlementsleden leggen eed af. 124 Vlaamse Parlementsleden popelen om vandaag de eed af te leggen. Welk nieuw talent kruidt de debatten met peper en zout?"

Lees verder

18 juni 2019

Nog nooit zo veel vrouwen in Vlaams Parlement

"Het nieuwe Vlaams Parlement dat vandaag de eed aflegt, bestaat voor bijna 47 procent uit vrouwen. Dat is het hoogste aandeel ooit."

Lees verder

26 mei 2019

Thank you

Nu ligt het in jullie handen. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze ervaring en iedereen die me heeft geholpen, heeft uitgenodigd om te luisteren en spreken. Dankbaar aan mijn team members, vrijwilligers, sympathisanten, partijgenoten en familie. Dank u.

Lees verder

26 mei 2019

10.074 keer merci!

10.704 x merci! Ondanks de gitzwarte zondag heb ik enorm veel zin om te bouwen aan onze toekomst. Tegen angst, tegen extremen en tegen afbraak. Voor een inclusieve toekomst voor IEDEREEN en voor vooruitgang.

Lees verder

24 mei 2019

Een Vlaanderen dat vooruit wil, staat voor de vrijheid van àl haar mensen en dan is uitsluiting uitgesloten!

Een laatste oproep aan iedereen: Let's go All In!

Lees verder

17 mei 2019 | #onderwijs

Persbericht: Een groeiplan voor onderwijs

Vrijdag 17 mei 2019- Sihame El Kaouakibi, onderwijskundige en kandidaat Vlaams Parlement voor Open Vld stelt haar groeiplan voor onderwijs voor.

Lees verder

17 mei 2019 | #onderwijs, #opinie

Opinie: Schaf de zorguren af

In 2018 startte Stad Antwerpen, onder impuls van toenmalig schepen Claude Marinower, het AREA2020-project op het Kiel. Een groot voorbeeld voor groeicentra in elke wijk. De zorgtaken zijn een van de allergrootste knelpunten in het verhitte onderwijsdebat.

Lees verder

24 april 2019 | #generation now

300.000 jongeren worden over het hoofd gezien

300.000 jongeren en dus potentiële werkkrachten en doelgroepen in de stedelijke omgeving van Antwerpen en Brussel worden momenteel over het hoofd gezien door de bedrijfswereld. Die 300.000 jongeren zijn gemotiveerd, hebben talent én kunnen mee het verschil maken bij groei en impact van een bedrijf, merk of organisatie. Inzicht in hun doen, laten, noden en wensen is daarvoor wel essentieel. Daar wil marktonderzoeksbureau NextGenIty toe bijdragen.

Lees verder

01 april 2019

Ik, op bezoek bij jou thuis?

Wat vind jij als burger belangrijk? Heb jij een vraag die je van het hart moet? Of wil je iets bespreken dat jou erg aanbelangt? Ik sta te popelen om met jullie in gesprek te gaan en maak met veel plezier tijd voor een openhartig gesprek bij jou thuis. Bekijk hier wat ik daar precies mee bedoel...

Lees verder

21 maart 2019

Op 20 februari kondigde ik mijn intrede in de politiek aan.

This is how it started

Lees verder

21 maart 2019

Vandaag is het Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een culturele mozaïek, ken je dat?

België is een culturele mozaïek. Alleen al in Antwerpen tellen we ongeveer 170 nationaliteiten. Dat zijn er meer dan in New York. We tellen samen meer gelijkenissen dan verschillen. Laat ons daar op focussen. Niet enkel vandaag, maar elke dag.

Lees verder

20 maart 2019 | #onderwijs

Onderwijs is onze belangrijkste maatschappelijke bron voor groei, welvaart en welzijn.

Met de leerkracht als spilfiguur.

Lees verder

20 februari 2019

Bart Somers en onderneemster Sihame El Kaouakibi samen op de Vlaamse lijst voor Provincie Antwerpen

Bart Somers en Sihame El Kaouakibi kondigen vanochtend tijdens een persconferentie in Antwerpen de intrede van Sihame in de politiek aan. Sihame bekleedt de tweede plaats op de Vlaamse lijst voor de provincie Antwerpen voor Open Vld.

Lees verder

03 februari 2014 | #generation now

Trekken aan jongeren doen we niet, duwen wél.

Elke week komen op verschillende locaties in Antwerpen en Limburg jongeren dansen, muziek of sport beoefenen. Ook uit gezinnen die dat niet kunnen betalen. Bezielster is Sihame (27). Leekracht en ondernemer, maar bovenal: een kritische optimist met veel goesting.

Lees verder

Contact

Sihame El Kaouakibi

JJ House
Reynderstraat 6
2000 Antwerpen

 

Perscontact
Maarten Wegge
+32 494 29 71 43

info@sihame.be