Een krachtig signaal tegen racisme en seksisme

Zondag 8 maart was ik te gast bij Sabine Ilegems (Wakker op zondag, ATV). Ik sprak over racisme en seksisme en de nood aan een grondige en correcte maatschappelijke en beleidsmatige aanpak omtrent deze onderwerpen samen met Liesbeth Homans, Ann Van Elsen en Heidi De Pauw.

 

 

We zijn privileged om in een land te leven waar de gelijkheid van de vrouw alvast wettelijk wordt nagestreefd. Desondanks is er nog veel werk in onze samenleving. Als je gewoon al kijkt naar het feit dat één op de vijf mannen vindt dat seksueel geweld en verkrachting de schuld zou zijn van de vrouw zelf, omdat zij zich te sexy kleed. Of het feit dat 40% vindt dat seksueel geweld zich voordoet wanneer iemand expliciet neen zegt. Dat is de wereld op zijn kop. Iemand moet ja zeggen om niet te kunnen spreken van seksueel geweld.

En dus vind ik dat er enerzijds inderdaad politiek, beleidsmatig iets aan gedaan moet worden. Anderzijds dat we met media, privébedrijven, de VRT… moeten samenzitten om te kijken hoe zij omgaan met online haatberichten.

 

 

Seksisme, racisme, haat omwille van bepaalde kenmerken van een persoon, elke negatieve ervaring moeten we au sérieux nemen. En laat het duidelijk zijn dat het één niet erger is dan het ander. Dit is geen opbod. Dit is geen wedstrijd. Ze zijn allemaal even erg en daarom moeten we ons hierover uitspreken.

Terug

Contact

Sihame El Kaouakibi

JJ House
Reynderstraat 6
2000 Antwerpen

info@sihame.be