Opinie : Wie dezelfde woorden gebruikt als de alt-right beweging, verspreid dat gedachtegoed mee

Wie dezelfde woorden gebruikt als de alt-right beweging, verspreid dat gedachtegoed mee

Ja, u hebt het misschien al gelezen of gehoord maar er waait weer radicaal-rechtse wind vandaag. Het is weeral de zoveelste normaal-geworden-uitspraak: Sommigen onder ons moeten niet alleen dankbaar zijn, blijkbaar ontvolken we de vlaamse steden, ja wij nemen ze in, althans toch als u oorspronkelijk van een andere origine bent. De hondenfluitjes van de alt-right beweging konden niet luider klinken.

Eén van de nieuwe CD&V kandidaat-voorzitters kon het niet laten om ‘moedig’ te vermelden dat sommige wijken en steden compleet ontvolkt zijn van de ‘eigen’ mensen. Het is dan ook dit ‘probleem’, dat ‘opnieuw’ benoemd moet worden.

Laat dat even bezinken.

Mensen met migratie achtergrond, biculturele gezinnen en mensen met wortels in méér dan één cultuur zijn en blijven dus gevaarlijk? Het gaat hier niet om de CD&V of over rechts versus links, nee het gaat hier over mensen. Het gaat hier over mensen zoals mij.

U en ik zouden ontvolken, omvolken, wij zouden een bedreiging zijn. Alvast geen ‘eigen’ mensen zijn. Mensen die gewoon hun leven leiden en toevallig ook in wijken met een hechte groepscultuur wonen, die zijn een probleem. Er wordt hier gedaan alsof het alleen daarom al b-burgers zouden zijn. Want wie zelf zijn eigen cultuur een beetje behoudt moet wél een gevaarlijke agenda hebben.Neen, wij nemen niets in, wij ontvolken niet. Wij, iedereen die hier leeft en werkt, iedereen die bijdraagt, we horen er allemaal bij. Of u nu van goede wil bent of niet, wie ‘ontvolken’ als politiek begrip gebruikt, zet de strijd tegen onze hele samenleving in en die samenleving is nu eenmaal een kostbaar en kwetsbaar weefsel. Die nu bijna dagelijks dit soort aanvallen te verduren krijgt.

Er wordt hier kwade wil toegeschreven aan mijn ouders, vrienden, kennissen en andere brave medeburgers. Mensen die hier zijn, die hier geboren zijn, die zich hier vaak dubbel werken. Mensen die geen tijd of boodschap hebben aan dubbele agenda’s.

Community building gebeurt van onder uit, dat doe ik zelf al jarenlang.Dat partij na partij er nu werk van maakt om als meest rechtse rakker in te hakken op de weinige communities die we nog hebben doet mijn hart bloeden. Wat zijn steden eigenlijk zonder de rafelranden, zonder de urban communities, zonder de smeltkroezen en pleintjes? De stad leeft net daar waar we met elkaar in contact komen. Ik verzet mij tegen die sluimerende angst voor de ander en ik verzet mij tegen de race op rechts.

Met zo’n taalgebruik maak je je mee schuldig aan het verval van ons maatschappelijk weefsel, de hondenfluitjes zijn zo al luid genoeg. Wie dezelfde woorden gebruikt als de alt-right beweging, verspreid het gedachtegoed mee. Iedereen die verantwoordelijkheid in onze samenleving opneemt, staat voor een duidelijke keuze: opbouwen of afbreken. De deur staat open voor al wie mee wil bouwen.

 

Opiniestuk De Morgen: http://tiny.cc/SihameDeMorgen

 

Terug

Contact

Sihame El Kaouakibi

JJ House
Reynderstraat 6
2000 Antwerpen

info@sihame.be