Een groeiplan voor onderwijs

Leerlingen én leerkrachten verdwijnen massaal van de radar. Van de leraars in het secundair is bijna de helft binnen de 5 jaar alweer weg. Ondertussen verlaat 1 op 5 Antwerpse leerlingen het middelbaar zonder diploma. Al die lege stoelen in en voor de klas, daar wordt niémand beter van. Te veel burn-outs, te veel drop-outs. Lees hier mijn groeiplan voor een beter onderwijs.

Tijd voor actie. Ik wil resoluut van ‘OUT’ naar ‘IN’.

ALL-IN om precies te zijn. Iedereen moet opnieuw kunnen en dúrven geloven in ons onderwijs. Onze jeugd een mooie toekomst geven kan alleen als ons onderwijs zelf óók toekomst heeft. Logisch. Ons uiterste best. Dat gaan we doen. Voor een beter onderwijs, zonder lege stoelen.

We stampen in elke wijk een ‘Children’s Zone’ uit de grond.

Lees meer onder de video

We stampen in elke wijk een ‘Children’s Zone’ uit de grond.

It takes a village to raise a child: De Harlem Children’s Zone en Rotterdam Children’s Zone zijn geslaagde projecten in New York en Nederland, waarbij thuis, school en wijk sámenwerken. Ook Area2020 op het Kiel, dat voormalig schepen van onderwijs Claude Marinower lanceerde, is in dat verlengde een juiste keuze.

Om alle jongeren de beste kansen te geven. Zodat ze met hun talent een goeie job vinden, doorstromen naar de arbeidsmarkt en goésting hebben om iets te betekenen in onze samenleving. Met zelfvertrouwen en eigenwaarde.

De school is maar één schakel in een breder ecosysteem. Opgroeien en bijleren stopt niet als de bel gaat. Door wijkgericht te werken schakelen we de hele buurt in: ouders, sociale organisaties, jeugdbewegingen, sportclubs ... En de school zelf natuurlijk, die daardoor aantrekkelijker wordt voor leerlingen én leerkrachten.

Pas op: dit is geen naïeve droom, geloof mij. Het is een stevig plan dat gaat wérken. Daarom heeft het niet vier maar zés poten:

  1. Wijken werken samen: welcome to our hood
  2. Experten zorgen voor groei
  3. Diversiteit IN en VOOR de klas
  4. Meer leer-kracht voor leerkrachten
  5. Ouders zijn sleutels
  6. Van watervalsysteem naar vulkaansysteem

Curieus? Laten we d’r even induiken. Download hier mijn onderwijsplan. #AllTogether

20190517-onderwijsnota-sihame-el-kaouakibi.pdf

Terug

Contact

Sihame El Kaouakibi

JJ House
Reynderstraat 6
2000 Antwerpen

info@sihame.be