Tussenkomst Vlaams Parlement - AI

Tussenkomst naar aanleiding van het gebruik van AI door VDAB op 19 december 2019.

Werk is en blijft de beste garantie tegen armoede. Het geeft de kans om vooruit te gaan in het leven. De VDAB heeft daarin een sleutelrol te vervullen. De verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk werkzoekenden aan een geschikte job te helpen.

Om efficiënt aan de slag te gaan, gebruikt de VDAB daar verschillende methodes voor en AI is daar één van. Helaas verloopt dat niet vlekkeloos, want diezelfde AI resulteert in het uitsluiten van groepen op de arbeidsmarkt. Dat bleek uit verschillende cases wereldwijd. Het is dus geen overbodige luxe om hier bij stil te staan en ons bewust te zijn van de blinde vlekken van technologie.

 

 

Ik ben geen tegenstander van het gebruik van AI. Maar ik vind wel dat we op onze hoede moeten zijn op welke manier dat we deze technologie inzetten. Ik wil wel altijd dat de technologie wenselijk en menselijk is. Eerst de mens, dan de technologie. Eerst de ethiek, dan de code. Want enkel wanneer we iedereen dezelfde kansen geven tot onze economie en arbeidsmarkt, krijgen we een arbeidsmarkt in topconditie.

 

 

Het is aan de VDAB om mensen aan de slag te helpen door over te stappen naar een regisseursrol en spelverdeler. Hoe doe je dat dan? Door samen te werken met lokale besturen. Door naar hun expertise en naar de specifieke noden van het lokaal ecosysteem. Door af te stappen op lokale, sociale ondernemers. Mensen op het veld die de vinger aan de pols hebben. Dat is belangrijk. Mijn mening: maak gebruik van de kennis van die lokale changemakers en inclusiviteitsexperten.

 

 

Ik schreef ook een opinie over het gebruik van AI.
Deze kan je hier lezen

Terug

Contact

Sihame El Kaouakibi

JJ House
Reynderstraat 6
2000 Antwerpen

info@sihame.be